Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1863-1881, Pollack Mihály tér, 8. kerület

További információk a képhez

1863-1881, a (ma) Pollack Mihály tér és a Múzeum utca sarkán áll Gróf Károlyi Alajos palotája a Nemzeti Lovardával.
Egy épület, ami mellet taxisként akár többször is elhaladunk naponta, de nem igazán tudunk róla semmit.
Gróf Károlyi Alajos a Monarchia nagykövete volt.
Az épület tervezője Ybl Miklós. Az építés éve: 1863.
A Palotát 1921 és 1944 között az Olasz Királyság követsége bérelte a Károlyi-családtól. 1944-ben igen nagy károkat okozott benne a háború, melyeket részlegesen ugyan, de 1966-ban helyreállítottak, miután az épületet megkapta a Magyar Rádió (előtte a Bizományi Áruház raktára volt). A Lovarda helyére eme zöldellő "nemtommi", azaz egy kicsit mégis: A Magyar Rádió egy "legújabbkori" épülete.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1955-től Pollack Mihály tér, Előzőleg Eszterházy utca
  • Forrás: Fortepan.hu (82061), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.005, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©