Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1898 táján, József körút, 8. kerület

További információk a képhez

1898 táján, József körút a Krúdy Gyula utca sarkánál. A Baross kávéház, Klösz György felvétele. Hihetetlennek tűnik, de ez a kis háromszög alakú parkocska kb.: 130 éve ott van! A középső (földszintes házat kivéve) az épületek ugyanazoknak tűnnek napjainkban is (2015.08.27.), mint ekkor. Leszámítva némi átalakítást.
Nem vagyok egy meteorológus-típus, de egyre több régi képnél tűnik fel, hogy az üzletek előtti területet nagy nyitható ernyőkkel fedik le. Lehet, hogy a globális felmelegedés már akkor elkezdődött?
Aszfalt útburkolat ekkor talán még nem lévén természetesen kockakő az útburkolat. A kicsiny kandeláberek gázlámpa-fejeket tartanak.
A villamos is megérdemel néhány szót.
Az Omnibuszt már nagyrészt le(vagy fel)váltotta az a lóvasút, amit viszont már kikezdett a villamos. Itt már egy igazi villamost láthatunk.
Igaz, hogy még nincs fölötte áramszedő, no meg persze kábel sem. Lévén alsószedős volt. Amit sajnálok egy kicsit, az az, hogy balra-előre halad, tehát nem láthatjuk az elejét. A másik dolog pedig, hogy nem színes a kép. Ha ez a kettő nem így lenne, akkor láthatnánk, hogy a villamos jele egy piros kör. Ekkor még jelei voltak a villamosoknak. A teljes kép itt!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1875-tól József körút , 1838-tól Braumeister Gasse (Serfőző utca), Az 1810-es években Szalay Gasse (Szalay utca)
  • Forrás: Fortepan.hu (82386), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.062
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Károly Sárhegyi
Károly Sárhegyi
Valóban, az a két emeletes épület nekem is ismerős, hiszen l953-tól l956-ig a Krúdy Gyula utcai kollégiumban laktam.Innen jártam a Mester utcai Számviteli Főiskolába. Emlékezetes évek voltak!
2013. november 05. 20:13