Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Köztársaság, (II. János Pál pápa) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1960-as évek, Köztársaság tér.
Háttérben a Népszínház utca . Ezen sörözö, falatozó, borozó az 1960-as, 1970-es években a környék egyik legforgalmasabb, legjelenősebb, de leginkább "leghírhedtebbbb" kocsmája volt.
Ha jól emlékszem, akkor talán az 1970-es években eme helyen nyitották meg az "ESZPERANTÓ" éttermet.
Ez azért érdekes, mert ebben az időszakban próbálták meg világszerte elterjeszteni az Eszperantó nyelvet. Ez talán már nevetségesnek is tűnhet talán, de igaz! Oly annyira, hogy az eme helyen kicsit később létesült, étteremben akkor dolgozók eszperantóul is tudtak beszélni az ide betévedt vedégekkel, akiknek szerintem fogalmuk sem volt erről az egészről és kb.: ketten voltak.
De úgy tűnik, hogy ez egy zsákutca volt. Az összes többi nyelvből megalkotott "össznépi" nyelv nem vált be. 
Ma egy "idegen kézben lévő" áruház működik itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

II. János Pál pápa tér , Köztársaság tér
  • Forrás: Fortepan.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."