Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Blaha Lujza tér, 8. kerület

További információk a képhez

1960-as évek vége. Blaha Lujza tér. A Nemzeti színház már sehol (sajnos)! Helyette van UFO és ostorlámpa. Érdekes még a járdaszigetek elhelyezkedése. Még megtalálható a csibilámpa,  a hűtőtakarós  Ikarus-620-as és a Wartburg-312, VW-Bogár és UV is. De a csúcskérdés  itt is  a középen a Nemzeti szálló fölött lévő torony. Mi az ?! 
Szemben a László ház. A háttérben  a Keleti pályaudvar.
Ui. : És megjött a megfejtés Tóth Enikő kedves látogató jóvoltából és a saját szavaival: Érdekes információkat találtam a kérdéses toronyról. Ezek szerint ez a Nemzeti Színház víztornya volt, amely a hidraulikus színpadi szerkezeteket ellátta vízzel.
A Forrás : www.viztorony.hu
Ebben az épületben volt a kazánház, innen indult ki a színház gőzfűtésének csővezetéke és a színpadi zápor vízvezetéke. Az épületet a Nemzeti Szállodán át a Nagykörút alatt alagút kötötte össze a színházzal. Az alagutat azóta betemették, a Nemzeti Színháznak otthont adó épületet 1965-ben - a metró építése miatt - felrobbantották. Ez a Csokonai utcai épület 1895 óta áll, Kauser József tervezte.
Köszönöm Enikő!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: hampage.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Tóth Enikő
Érdekes információkat találtam a kérdéses toronyról. Ezek szerint ez a Nemzeti Színház víztornya volt, amely a hidraulikus színpadi szerkezeteket ellátta vízzel.
http://www.viztorony.hu/h/budapest/32.html
2013. március 30. 08:44
  Popovics András
  Popovics András
  Nagy tisztelettel üdvözlöm kedves Enikő és köszönöm a hozzászólását, valamint a benne rejlő információkat! Szíves engedelmével iziben fel is használom az oldalamon. Szerintem nagyon sok ember kíváncsiságát sikerül kielégíteni az ÖN segítségével !
  Papinho, A szerk.
  2013. április 05. 02:25
Garaguly Sándor
Garaguly Sándor
A Nemzeti Szinház víztornyának a szerepét én kiegésziteném, a víztorony alatti épületben, volt a szinház díszlet raktára, (a díszletek abban az időben fából, textilből /nem műanyag/, és festékből álltak) csupa jól égő anyag, hát ezeknek a oltását biztosította a víztorony.
Az épület ma is áll, ha valaki arra sétáll ma is láthatja, a hatalmas ablakokon, hogy a madas belső tér alkalmas volt a hatalmas díszletek tárolására.
2013. augusztus 22. 12:44
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm a kiegészítést Sándor!
  2013. augusztus 22. 15:28
György Selmeczi
György Selmeczi
Ez a torony sokáig volt Budapest legmagasabb épülete, és a hozzá tartozó szinteken a Színházak Központi Műtermei üzemeltek festő műtermekkel.
2013. október 24. 20:00