Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1963, Blaha Lujza tér, 8. és 7. kerület

További információk a képhez

1960-as évek elején járunk a Blaha Lujza téren. Egészen pontosan a Rákóczi út és a Nagykörút sarkán. Szemben a Népszínház (Korábban Népszínház) még érintetlenül és előtte a híres Találka-óra. A kép bal szélén a Sajtóház (később: Népszabadság székház). Szinte a kép közepén még járdasziget van. A tömegközlekedést a nyitott peronú villamosok uralják, elsősorban persze a király, a középen nyitott "bukfenc" ezúttal már nem osztott szélvédővel. Hja kérem a fejlődést nem lehet megállítani. És természetesen itt vannak az Ikarusok is. A személy-közlekedést két Pobeda és egy Opel (talán Record) képviseli. No meg a gyalogosok a kornak megfelelő öltözetükben és a bukósisak nélküli motoros. A gyalogátkelőhely már "zebra"! Mióta is nem pötty?
A kép sarkában az EMKE. Háttérben a járdasziget végén a csibilámpa. Még hátrább a Rókus kórház.
És ismét csak jött a megfejtés ezúttal Peter Lubowsky kedves látogató jóvoltából: Az Opel valójában egy kék-fehér színű, háromajtós Record. A rendszáma CH-49-97 volt. Én vezettem akkoriban...Köszönjük!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1918-tól (hivatalosan 1920-tól) Blaha Lujza tér, 1906-tól Rákóczi út, Korábban Kerepesi út
 • Forrás: www.vlmworld.com
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (6)

Peter Lubowsky
Peter Lubowsky
Az Opel valójában egy kék-fehér színű, háromajtós Record. A rendszáma CH-49-97 volt. Én vezettem akkoriban...
2013. május 12. 10:54
  Popovics András
  Popovics András
  Nagy tisztelettel üdvözlöm Kedves Peter Lubowsky! Örülök, hogy rátalált az oldalamra és köszönöm a hozzászólásait! Több ezer kép vár még feldolgozásra. Remélem fog még találni a szívéhez közel állót ! Az Opel-es képhez tartozó megjegyzése szerintem már önmagában is csodaszámba megy! Ide vonatkozólag a felmerült kérdésem : Mi a kép pontos dátuma?
  Tisztelettel : Papinho
  2013. május 12. 23:15
   Peter Lubowsky
   Peter Lubowsky
   Kedves Papinho! Sok szeretettel nézegetem gyűjteményét, újabb és újabb emlékeket felidézve. Emlékezetem szerint a fenti kép 1963-ban készülhetett. Üdvözlettel: Dr.Lubowsky Péter
   2013. június 19. 10:06
    Popovics András
    Popovics András
    Köszönöm Péter. Információi szerint javítom az enyéimet!
    2013. július 10. 03:21
    Popovics András
    Popovics András
    Köszönöm!
    2013. július 10. 03:27
Olsvay Endre
Apróság, de talán nem szőrszálhasogatás. a bukfenceknél az osztott és osztatlan homlokablak változatok nem jelentenek fejlődési fokozatokat! Vagyis nem a keresztlécesek árépítéséből lettek a lécmentesek, hanem eleve többféleképp konstruálták őket. A legtovább forgalomban állók (1974-ig) is épp keresztbeszelt ablakúak voltak (64-esen.)
2013. december 08. 05:39