Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1895 táján, Népszínház utca, 8. kerület

További információk a képhez

1895 táján, Népszínház utca. Ez a kép elsőre igen sok fejtörést okozott. A nem létező, illetve az ezek helyén már létező épületek miatt. Az eredmény a következő: A kép jobb oldalán látható épület, a Népszínház utca 30. számú ház. A mögötte lévő ház földszintjén a Wertheimer mulató működött (1886-1912 között). Köszönet Csikosne Horváth Katalinnak. Jól olvasható: Wertheimer Lajos kávéház. Ennek a helyén van napjainkban (2018.03.10.) a toronyház. E háznak a helyén volt -a köztes időszakban- egy domb az 1960-as évek legelején. Itt jókat szánkóztam gyerekként. 
A még szám nélküli, ám már a korai felsőszedős villamos poroszkál azon a helyen, ahol ma a Tesco bolt oldala van.
A másik megtévesztő dolog, hogy még nem létezik az a ház, amelynek aljában a Nap mozi volt...!
A távolban a(z ekkor még) Népszínház épülete.
A "napjainkban" = 2014.


Jelenlegi és régebbi nevei:

1919-től Népszínház utca, 1918-ban Blaha Lujza utca, 1874-től Népszínház utca, 1850-től Sertéskereskedő utca, 1838-tól Borstenviehhandler Gasse, 1817-től Fleischer Gasse (Hentes utca), A XVIII. században Sertésvásár utca, Baromvásár utca, Kereszturer Weg (Keresztúri út)
  • Forrás: Fortepan.hu (82415), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.091, Fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©