Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek Mária Terézia (Horváth Mihály) tér, 8. kerület

További információk a képhez

1890-es évek Mária Terézia (Horváth Mihály) tér, a Szent József-templom.
A józsefvárosi Szent József plébániát Batthyány József hercegprímás alapította 1777-ben. 1797-től 1814-ig épült. Tervezője Tallher József volt. A munka dandárja Kundt Ignác nevéhez fűződik.
Homlokzata 1814-ben Kasselik Fidél tervei alapján készült. 1863 és 1865 között Hild József vezetésével újjáépítették. Az 1838-as árvíz megviselte a templomot. A mai formáját az 1891-től 1895-ig tartó felújítás során nyerte el.
Pázmány Péter szobra 1958-ban került a mai helyére, ide a a Horváth Mihály térre, a józsefvárosi plébániatemplom elé.
A villamos síneken az első normál (1435 mm) nyomtávú budapesti villamos járata közlekedett az Egyetem tér és Köztemető (napjainkban Fiumei út) melletti végállomása, azaz az Orczy tér között.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1951-től Horváth Mihály tér, 1874-től Mária Terézia tér, 1799-től KirchenPlatz (Templom vagy egyház tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (82414), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.090
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©