Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1800-as évek vége, Új vásártér (II. János Pál pápa tér), 8. kerület

További információk a képhez

1800-as évek vége, Új vásártér, avagy kert-sétatér. (Ez utóbbi elnevezés igazán passzol a nem oly régen átadott  II. János Pál pápa térhez.) A teret ekkoriban parkosították. Ez előtt Baromvásártér, sőt az 1833-as térképen még Ló Vásárlás  is volt e terület neve. 1870 és 1898 között a zsibvásárnak adott helyet, ami ezután a Teleki térre költözött.
1856-an épült fel  Pest első gázgyára, amiből egy kicsit itt is láthatunk a kép jobb oldalán. A gázt ekkor elsősorban világítás céljára használták. Főzésre csak 1880-tól, fűtésre pedig még sokkal később. Napjainkban is itt van a későbbi utód, a Fővárosi Gázművek Zrt. központja. Az egyik mellékutca a mai napig őrzi a Légszesz Társulat emlékét: a Légszesz utca. (A légszesz a gáz magyarosított neve.)
A szemközti négy házról talán valamennyire felismerhető innen: a "szemközti négy ház" 2013-ban...

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től II. János Pál pápa tér, 1946-tól Köztársaság tér, 1902-től Tisza Kálmán tér, Az 1800-as években Baromvásártér, Bauern Markt, Lóvásártér, Az 1800-as évek végén Új vásártér, avagy Kert-sétatér, Korábban 1833-ban: Ló Vásárlás, 1870 és 1898 között a Zsibvásár
  • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©