Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1930, Ferenc József (Tanoda) tér, az ÚJPESTI MAGYAR KIRÁLYI ÁLLAMI FŐGIMNÁZIUM, Újpest város, 1950-től 4. kerület

További információk a képhez

1930, Ferenc József (Tanoda) tér, az ÚJPESTI MAGYAR KIRÁLYI ÁLLAMI FŐGIMNÁZIUM. 1905-ben épült Tőry Emil és Pogány Móric tervei szerint. 1947-től a Dolgozók Gimnáziumának is helyet adott.
1950 és 1954 között épült az iskola tetejére Kulin György csillagász vezetésével a Kulin csillagda. Napjainkban Könyves Kálmán Gimnázium. Ami biztos, az az, hogy a sínek az 1970-es évek elején még biztosan az út szélén voltak. És még egy: napjainkban (2023) inkább a Pozsonyi utca névre keresve találhatunk rá arra, amit itt láthatunk.
Tanoda: az iskola neve a nyelvújítás korában.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Tanoda tér, 1948-tól Április 4. tér, Az 1900-as évektől Ferenc József tér, 1890-es években Vásár tér, 1882 előtt Városház tér
  • Forrás: Fortepan.hu (24156), ADOMÁNYOZÓ: SOMLAI TIBOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©