Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890, Marczibányi-rét (Marczibányi tér), 2. kerület

További információk a képhez

1890, Marczibányi-rét (Marczibányi tér), a Budai Polgári Lövölde.
Az épületet 1885-ben emelték, hogy ide költözhessen a Budai Polgári Lövész Társaság a Széna tér északi végéből. A funkciója tulajdonképpen egészen a rendszerváltásig megmaradt, utána kihasználatlanul állt sokáig, majd a 2010-es évek elején a Haris család kezébe került, akik szakszerűen renoválták, és rendezvényközpontot, éttermet működtetnek benne. Sajnos, ők a mögötte volt hatalmas üres placcot (a tulajdonképpeni lőteret) nem tartották meg, felparcellázták és eladták, így a szép épület kicsit felemás lett, mert a hátsó frontot agyonnyomják a közeli házak (Visnyovszky Levente).
Ui.:Marczibányi István (1752-1810): királyi tanácsos. A Fő utcai Erzsébet-apácarend szegényháza és a Ludovika Akadémia felépítésére adományozott nagy összeget. Az irgalmasok részére megvásárolta a Császár fürdőt. Végrendeletében 50000 forintot adományozott a megalapítandó Magyar Tudományos Akadémiára.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Marczibányi tér, A XIX. században Marczibányi-rét, A XVIII. században Lauswiese (Tetves rét)
  • Forrás: www.buvosszakacs.com, Visnyovszky Levente
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©