Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Tanács (Károly) körút, 7. és egy kicsit a 6. kerület

További információk a képhez

1961, Tanács (Károly) körút. A Fővárosi Villamos Vasút vállalat saját tervezésű és készítésű csuklós villamosa. Ezért az egyik beceneve: "házi csuklós". Lehetett volna akár hazai csuklós is.
Ami persze: "A Szovjetunió Kommunista Pártja XXII. Kongresszusának tiszteletére a villamosdolgozók által tervezett és kivitelezett első csuklós villamoskocsi" volt. Azt hiszem, körülírtam...Népszerűbb nevén "Bengáli".
Itt 45-ös járatszámmal és 3720-as pályaszámmal.
Ezen villamosnak még több érdekes tulajdonsága is van, volt.
Ez volt az első csuklós villamos. Minden más Budapesten valaha közlekedett villamoshoz képest akár extrémnek is mondható bordóvörös-elefántcsont voltak a színei!
Ez még "egyirányú" volt, ami annyit jelent, hogy csak a jobb oldalán voltak ajtók. És nem tudott "hátra arc"-ot vágni. 
Az addig használt "sárlécpadlót" lecserélték síma gumipadlóra. Így a hölgyeknek magassarkú cipőben sem kell ekkortól óvatosan lépkedniük a villamosban. De számomra egy műszaki érdekessége is van, miszerint régi (a szívemnek oly kedves) "Bukfenc" ikerkocsik alvázára próbálták meg felépíteni. Ami persze sikerült is némi újratervezéssel és némi újragyártással.
A jármű formatervezője Lengyel István volt, aki később az ipari csuklósok Ganz) tervezésében is részt vett.
A háttérben az Anker-palota, még kifejezetten jó színben. Erről többet itt.
Dilemma: Ez a derék villamos a Keleti pályaudvar és a Március 15. tér között közlekedve mit keresett a Tanács körúton?
Ami a "Napjainkban " képet illeti nem pont, ugyanonnan, de legalább majdnem ugyanolyan villamos 60 év elmúltával...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1991-től Károly körút, 1953-tól Tanács körút , 1945-től Somogyi Béla út, 1926-tól ismét Károly király út, 1918-ban Népakarat körút, Népkörút, 1919-től megint Károly körút, 1916-tól IV. Károly király út, Korábban Országút
 • Forrás: Villamosok.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

László Dorogman
László Dorogman
Az "ős-csuklós" villamos akkora újdonságnak számított, hogy a Magyar Posta akkortájt kibocsátott standard bélyegsorozatában (amely tömegközlekedési járműveket mutatott be) az egyik - ha jól emlékszem 30 filléres - címleten ez a villamos szerepelt. Az Ikarus 620 típus pedig a 60 filléres címleten feszített.
2014. január 05. 23:05
  Popovics András
  Popovics András
  Tényleg!
  2014. január 05. 23:57