Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1943-1944, Rákóczi út, 7. kerület

További információk a képhez

1943-1949. A Rákóczi út és a Nagykörút sarok. Látható még az EMKE háza. Már jobbos a közlekedés. A villamos természetesen nyitott. Ahogy elnézem, valami ritka darab (nekem).
És mellette ott a járdasziget.
Talán a villamos szaki: Varga Ákos Endre tudja a választ!....(Remélem!)
De miért a törés az útpályán a Keleti pu, felé?
Szemben a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Erzsébet körúti palotája még a Hermész-szoborral a kupola tetején.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Rákóczi út, Kerepesi út
 • Forrás: Internet, Facebook
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Sebestyén Mihály
Sebestyén Mihály
A szóban forgó villamos a Beszkárt és jogutódjai legutolsó kéttengelyes motorkocsitípusa, az 1500-as. Közvetlenül a háború előtt álltak forgalomba első példányai, az utolsó 25 darab még pótkocsiként, mivel a háború miatt gépészeti berendezéseiket nem sikerült beszerezni, erre már csak a háború után került sor.
A típusból összesen 76 db közlekedett, az utolsókat csak 1984-ben, a Tátrák második szériájának beszerzésekor vonták ki a forgalomból. Nagyon sokáig ezzel a típussal adták ki a 13-as és 67-es vonalakat, illetve a metró kőbánya-kispesti szakaszának 1980-as átadása után ez a típus szolgálta ki a főváros utolsó egyvágányú vonalát, az 51-est, egészen a járat 1983 július hatodikai megszüntetéséig.
2013. június 21. 23:14
  Popovics András
  Popovics András
  Ezt is köszönöm.
  2013. július 10. 03:54
Mihálffy László
A 25 db 1500-as ideiglenesen pótkocsiként való forgalomba állítása 1943-44-ben történt, és a háború után 1949-ig mindegyiket motorkocsivá (azaz készre) alakították. (Lásd: villamosok.hu)
Tehát a kép 1943-49 között készülhetett.
2013. október 16. 17:02