Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1910-1915, Nyolcszög tér (Oktogon), 6. kerület

További információk a képhez

1910-1915. A Nyolcszög téren egy omnibusz baktat az Andrássy út belső része felé. Az omnibusz egy lóvontatta társas kocsi, avagy ló vontatású tömegközlekedési eszköz. A név a latin omnibus -mindenkinek- (na persze viteldíjért) szóból származik.
Villamos a korabeli városvezetés elvei szerint még lóvasút formájában sem jöhetett szóba az Andrássy úton, nehogy elcsúfítsa a főváros legszebb sugárútját. Keresztirányban, a Nagykörúton viszont "igazi" villamosok nyomulnak, igaz ekkortájt még alsószedős változatban és persze az út bal szélén és igen sűrűn. A kandeláberek természetesen csodaszépek, de ami érdekes, hogy már ebben az időben is virág díszlett a derekukon...
A gyalogosok még bátran lófrálhattak az úton, hiszen a közlekedési eszközök sebessége kb. 20 km/óra volt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990 óta harmadszor is Oktogon , A 19. században a tér neve Nyolcszög tér , Az 1920-as évektől már Oktogon, 1936-tól Mussolini tér, 1945-től 1950-ig ismét Oktogon, 1950-től 1990-ig November 7. tér
  • Forrás: Budapestmania.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Mihálffy László
És íme: itt már a 4-es villamost látjuk! (ma is itt jár :-)
Úgy tűnik, elég sűrűn járt.-Vagy már akkor is voltak forgalmi torlódások?
Szóval, 1910-ben vagyunk, vagy azután.
2013. október 15. 22:27