Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1887, Nyolcszög tér (Oktogon), 6. kerület

További információk a képhez

1887, Nyolcszög tér, azaz az Oktogon. A próbavillamos, ami 1887. november 28-tól az első és már igazi villamos. Igaz, még alsószedős és keskeny nyomtávú. A Siemesn és Halske cég kapott engedélyt az 1000 mm nyomtávolságú alsóvezetékes pályaszakasz megépítésére személyesen Baross Gábortól, a "vasminisztertől".
A Szondi utcánál volt egy ideiglenes megállója, a Nyocszög térnél (1920-as évektől Oktogon) egy állandó, a Király utcánál pedig végállomás.
A képen ugyan nem látszik, de az első villamos zöld volt.
És még egy érdekesség: a személyzet nem beszélt magyarul...A Nyugati pályaudvar és a Király utca között közlekedett. Micsoda szép neve volt: Nagykörúti villamos vasút.
Érdeklődő van bőven. Mondanom sem kell: mindenki valamilyen fejfedővel van jelen. Kivétel a kisfiú középen, de ő biztosan megkapta a magáét ezek után a szüleitől.
Még a csilláron (akarom mondani a míves kandeláberen) is lógnak...!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990 óta harmadszor is Oktogon, 19. században a tér neve Nyolcszög tér, 1920-as évektől már Oktogon, 1936-tól Mussolini tér, 1945-től 1950-ig ismét Oktogon, 1950-től 1990-ig November 7. tér
  • Forrás: villamosok.hu, FSZEK
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©