Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1884, a Pest indóház, 6. kerület

További információk a képhez

1884, a Pest indóház a csecsemő korban sem lévő Nagykörúton.
Bár pénz még nem volt rá, 1871-ben az Országgyűlés törvényjavaslatot fogadott el a Nagykörút megépítéséről, azonban ennek a nyomvonala éppen keresztezte az Indóház épületét, ami persze pereskedéshez vezetett a város és vasúttársaság között. 1873-ra szó szerint gordiuszi megoldás született: átvágták az Indóház épületét, amiről már amúgy is kezdett kiderülni, hogy hosszú távon nem fog megfelelni a céljának. A helyzetet jól illusztrálja eme térkép 1884-ből, amikor a Nagykörút építése még csak szakaszokban készült el.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Teréz körút, 1860-as évektől Vas utca (Eisen Gasse), 1882-től Teréz körút, 1950-től Lenin körút, 1990-től Teréz körút
  • Forrás: Beküldte: (Az információk nagy részével) Gyökhegyi Bánk
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©