Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1883 táján, Sugár (Andrássy) út, a STEIN-FÉLE HÁZ (Stein-palota), 6. kerület

További információk a képhez

Naponta tízezrek haladnak el előtte. De mi is ez?
Ez 1883 táján, a Sugár (Andrássy) út, és itt a Stein-palota. A házat 1871-ben vette meg zombori Stein Károly Lipót gabonaügynök és kereskedő, hogy egy év múlva, Ybl Miklós terve alapján teljesen átépítse a házat. Tudhatott valamit arról, hogy mi is lesz a Sugár útból... Az bár ezekből a tervekből –valamilyen ok miatt- semmi sem valósult meg, 1882-ben Láng Adolf terve alapján mégiscsak átadták a két sarokkupolában végződő négyemeletes, eklektikus stílusú bérházat. A bérház tulajdonjogát 1917-ben szerezte meg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület (PHETE). A két világháború között a Stein-házban működött a Tengerparti Gyógytelepek Rt. és a Központi Építő Rt. igazgatóságai. De erről még sokkal többet itt!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1990-től Andrássy út, 1957-től Népköztársaság útja, 1950-től Sztálin út, 1886-tól Andrássy út, 1883-tól Sugár út (Radial Strasse)
  • Forrás: Fortepan.hu ( 82215), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.05.160, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."