Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1920-as évek, Lajos utca, Óbudai zsinagóga, 3. kerület

További információk a képhez

1920-as évek, Lajos utca. Az óbudai zsinagóga. Budapest legrégibb zsinagógája. A mai zsinagóga elődje Nöpauer Máté tervei alapján épült 1767-69 között.
Az új, ma is álló zsinagógát Landherr András tervei alapján építették és 1821. július 20-án avatták fel.
Az 1960-as évek végéig zsinagógaként működött, amikor is a Hitközség akkori vezetői eladták. Előbb itt kapott helyet 1972-ben a mai Textilmúzeum elődje, a Textil Műszaki Múzeum, majd – miután az 1980-as évek elején lebontották a kerítését, a zsidó intézményeket és a környező földszintes házakat – az épületben a Magyar Televízió (MTV) alakította ki V. stúdióját. Maga az épület megőrizte eredeti külsejét, de belső terét az új funkciónak megfelelően megváltoztatták.
A zsinagóga 1957 óta műemléki védelem alatt áll.
A timpanon alatt héber nyelvű idézet:
כל תפילה וכל תחינה אשר יהיה לכל האדם ופרש כפיו אל הבית הזה
„Ha bárki imával, könyörgéssel jön Izráel népedből... és kitárja kezét e templomban."
(I. Királyok VIII. 38.)
Felfedezhetjük még az 51-es villamost is. Ez 1926-tól az 1937-es megszüntetéséig többnyire a Kelenföldi pályaudvartól a Szentlélek térig járt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Lajos utca, 1702-től az utca páratlan oldala Alt Ofner Strasse (Óbudai út), Donau Zeile (a Dunára néző házsor), A XVIII. század elején Landstrasse, Mitteregasse (Középső utca), Nagyszombat utca és a Serfőző utca között Judengasse (Zsidó utca), 1862-től Obere Hauptgasse/-strasse, 1874-től Felső Fő utca, 1879-től Lajos utca
  • Forrás: www.2b-org.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©