Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1918, Flórián tér, 3. kerület

További információk a képhez

1918, Flórián tér, a Fogadalmi oltár, azaz, a Szent Flórián-szoborcsoport. Az 1763-as komáromi földrengést követően, az időközben megözvegyült Zichy Miklósné Berényi Erzsébet faragtatta meg harmadikként Néri Szent Fülöp szobrát a már elkészült, pestistől védő Borromeo Szent Károly, valamint az árvíztől és tűzvésztől oltalmazó Szent Flórián szobra mellé. Bebo Károly alkotása.
1819-ben egy oltárszerű talapzaton, háromosztatú szoborcsoporttá építették egybe az akkori Csorda (Csordás) utca, az Erzsébet utca (Szentendrei út), a Tavasz utca, az Új utca és a Föld utca találkozásánál kialakult tér közepén.
A szobor mögött a Föld utca és a Flórián tér találkozásánál látható épület az ún.: FŰSZER UDVAR. Így könnyebb beazonosítani.
A kapcsolódó képek közöttieknél ez még szemléletesebb.
A tér később a szoborcsoport legismertebb szentjéről kapta a Flórián nevét. A szoborcsoport 1928-ban helyreállították.
Később, 1945-ben a szoborcsoportot elbontották
És, mivel a Fogadalmi oltárt eredeti helyére visszaállítani nem lehetett, ezért a tér délkeleti oldalán, a Pacsirtamező utca és a Serfőző utca saroknál, a református templom közelében helyezték el. Napjainkban (2018.09.02.) is itt, az óbudai Szent Péter és Pál főplébánia mellett.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Flórián tér, 1874-től Flórián utca, A XVIII.században Floriani Gasse
  • Forrás: Fortepan.hu (15663), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Benke Imréné
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©