Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1837, Bécsi út, 3. kerület

További információk a képhez

1837, a kórkatonaház Ó Buda mellett. Más néven az óbuda- kiscelli volt trinitrius kolostor. Napjainjban a Kiscelli Múzeum. Részben a Újkori Várostörténeti Osztály és a Fővárosi Képtár működik itt. Kőmetszet Vasquez P. K. térképsorozatából.
Nagyjából a mai Bécsi út felől nézve és rajzolva. Az épület (és az utca) rövid története: A kiscelli utca nevét a Bécsi út mentén, a Remetehegyen álló kolostorról nyerte, melynek épületét a Zichy család, Óbuda birtokosa, a Trinitárius rend számára Johann Entzenhoffer bécsi építész tervei szerint emeltette 1744-1748-ban. A templom a stájerországi Mariazell búcsújáró és kegyhely mintájára 1747-1760-ban épült. A rendet 1783-ban II. József feloszlatta. A császár a kolostor helyiségeiben először kórházat akart berendezni, de végül laktanya épült ide. Először katonai ruharaktár, majd hadirokkant-laktanya (Invalidenhaus) létesült. A katonai kórház közel egy évszázadon keresztül működött, és csak az 1890-es években szűnt meg. 1912-ben Schmidt Miksa műbútorasztalos magántulajdonába került, aki fényűző kastéllyá alakította azt.
Schmidt Miksa végrendeletében a fővárosra hagyta.
Az épület restaurálása, az eredeti állapot visszaállítása 1939-ben kezdődött.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Bécsi út, A XVII. században Wiener Strasse, Wiener Post Strasse (Bécsi posta út), 1702-től Wöröschwarer Strasse (Vörösvári út), A XV-XVI.században via Magna (Nagy út), via Solmariensis (Solymári út), via, A XVIII. században Freythof Gasse (Temető utca)
  • Forrás: https://facebook.com/konyvbanya
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©