Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1958, Clark Ádám tér, 1. kerület

További információk a képhez

1958. A kockaköves Clark Ádám tér, ahol is rögvest 3, azaz három vörös csillaggal találkozhatunk. Bár csak kettő vörös, a harmadik szürke a Váralagút bejáratának homlokzatán. Van itt csibilámpa, nem is egy. MÁVAG Tr-5-ös autóbuszok, amint ezt megtudtuk Sebestyén Mihály kedves hozzáértő és türelmes látogatótól jóvoltából.
A kandeláberek már újabb fajta világítófejjel, amik sokáig uralták a város közvilágítását. A korabeli lánckorlátok sokáig a járdaszigetek szélén is fellelhetőek voltak. A Budavári Sikló szinte felfedezhetetlen. Az alja, mintha teljesen be lenne betonozva...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1912-től Clark Ádám tér, Az 1870-es évek közepétől Lánchíd tér, Az 1860-as évektől Népszínház tér
 • Forrás: Fortepan.hu (867), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Fortepan
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Sebestyén Mihály
A képen mindkét busz TR-5-ös, de - itt is elmondom - nem Ikarus! A TR-5-ös a MÁVAG gyártmánya volt. A jobboldali, tehát hátulról látható járművet a két ablaktábla segít megkülönböztetni az Ikarus IK-60 as típusától, melynek nullszériája egy-, sorozati példányai háromablakosak voltak.
Jól látszik a jármű oldala is, itt szintén az ablakok száma (3) segít megkülönböztetni az IK-60-tól, melynek két ajtaja között négy ablak volt.
2013. április 12. 18:09
  Popovics András
  Popovics András
  Na most már én röstellem magam, hogy mennyire kevertem az autóbuszokat ! És tényleg köszönöm a tájékoztatást. Valóban kellett hozzá...m türelem.
  2013. április 14. 03:35
  Popovics András
  Popovics András
  De mostantól jobban figyelek...
  2013. április 14. 04:04
Mihálffy László
50-es évek. A busznak GF-háromjegyű rendszáma van, ilyen csak 1958-ig volt.
2013. október 11. 22:23
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi, most már én is tudom és a forrás: FORTEPAN is, akiknek nem is kifejezhető hálával és köszönettel tartozom a rengeteg képért.
  És javítom is iziben!
  2013. október 12. 04:44