Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1943, Döbrentei tér, 1. kerület

További információk a képhez

1943, Döbrentei tér. Amiért különösen érdekesnek tartom ezt a képet, az a Szent Demeter templom pontos elhelyezkedésének látványa. Régóta kerestem egy ilyen ilyen képet. Ezt érdemes összevetni ezzel a képpel! A mai Erzsébet híd budai szerpentinjeinek helyén, a hajdani Görög és Hadnagy utca találkozásánál állt a Szent Demeter templom. Más nevén a Budai Szerb Ortodox Székesegyház.
A szerbek a 14. századtól, a török elől menekülve érkeztek Magyarországra, és telepedtek le folyamatosan Pesten és Budán. Budán a Tabánban alakult ki a szerb közösség, nem véletlenül hívták az elővárost Rácvárosnak is. Átvészelt egy tűzvészt, az 1838-as árvizet, az 1930-as évek városrendezésekor megkímélték, és bár a világháború komoly károkat tett benne, ez a templom is inkább a háború utáni helyreállítások áldozata lett végül: 1949-ben lebontották.
És most néhány szó, Dittrichné Vajtai Zsuzsánnától is: Elkészült a Tabáni harangláb, amelyet a Szerb Országos Önkormányzat állított a 1751-ben épült és 1949-ben lebontott Szent Demeter templom helyének közelében.
A több mint négy méter magas, süttői mészkőből készült harangláb Petrika Kristóf szobrász és Rétháti László látványtervező munkája. Az alkotás az Erzsébet híd közelébe, a Döbrentei utca melletti parkos területre került. A haranglábon magyar, szerb, angol és német felirat olvasható. A haranglábat Pantelics Lukiján budai szerb ortodox püspök egyházi szertartás keretében szentelte föl, majd megszólaltatták a magasban elhelyezett harangot...Köszönjük Zsuzsa!
Kicsit távolabb a  Tabáni Alexandriai Szent Katalin-plébánia, más néven a Tabáni római katolikus templom.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1879-től Döbrentei tér, 1830-tól Kirchen Patz (Tempolm tér), Wochenmark Platz (Heti piac tér), 760-tól Forum Nundiale Hebdomale (Vásár tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (120271), orig: DIENES BALÁZS
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."