Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1896 táján, Szirtes út, 1. kerület

További információk a képhez

1896 táján, A GELLÉRTHEGYI KIOSZK. 
A Gellérthegyi Kioszk, Mint étterem és kávéház 1897-ben nyílt meg. Tervezője (valószínűleg) Kosztolányi-Kann Gyula volt.
A Citadella erődjének jelképes elbontása után lehetőség nyílt a pompás panoráma kiaknázására. Fodor Berci vendéglője keresett és kedvelt helye volt a Pest-Buda-i, és a tabáni szórakozni vágyóknak. Különösen a nyári időszakban, vagy a különböző ünnepek alkalmával. Nagyjából 40 évig nagy sikere volt a gellérthegyi kirándulók körében. Innen nyílt a legszebb kilátás a budai várra, a Tabánra és a Pestre. Elsőrendű magyar konyha, minden nap cigányzene. Ezek voltak az első számú jellemzői. 1939-ben a kioszk végleg bezárt. 1941 július 19-én a tűzoltóságra 30 jelzés futott be gellérthegyi erdőtűzről, de kiderült, hogy a jelzések a kioszk felé mutattak. 32 tűzoltó-autó bevetésével sikerült megfékezni a tüzet, de a használaton kívüli vendéglő teljesen kiégett. Mint utóbb kiderült a közelgő tüzijátékhoz petárdák szerelését végezték a vendéglő területén. A szemtanúk először egy hatalmas robbanást észleltek, a tűz csak utána harapózott el vendéglőben. Sajnos a robbanás és a tűz öt ember életébe került. Napjainkban (2019.) autóbusz-parkoló van a hely fölött. Ui.: 2023-ban felújítás miatt a környék lezárva.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1900-tól Szirtes út
  • Forrás: Beküldte: City 132-Várkonyi Pisti
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©