Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1845,(a későbbi Alagút utca), a Budai Színkör, 1. kerület

További információk a képhez

1845, Alagút utca, a Budai Színkör, azaz a Nyári Színház belülről. Tervezője Ságody Ferenc volt. A ma már nem létező Budai Színkör a mai Alagút utca és a Krisztina körút találkozásánál állott a Horváth-kertben. 1843-ban épült. Német direktor építette német truppja (színházi vagy cirkuszi társulat) számára. 1859-ben Buda városa vette át, 1870-ig német, majd magyar színdarabokat játszottak benne. Megépítésekor Budai Nyári Színház, 1842-től Budai Színkör, 1870-1915 között Fővárosi Nyári Színkör, 1915-1937 között ismét Budai Színkör néven működött. 1937-ben lebontották, helyén emléktábla és Déryné-emlékszobor áll.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Alagút utca
  • Forrás: Beküldte: Várkonyi Gertrúd, (Alt Rudolf rajza, Sandmann kőnyomata)
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©