Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as, 70-es évek, villamos belső, vezető-állás

További információk a képhez

1960-as, 70-es évek, Villamos belső, vezető-állás. 
Sokat láttam ezt a képet persze a vezetővel és a vezérlő pultra a villamos-vezető által odaillesztett két irányítókarral. Sokáig nem volt az itt látható íves korlát a vezető mögött, aztán egyszer csak lett!
A "hajókormány" maga a kézifék (Sebestyén Mihály), avagy a rögzítő fék (Nyáry Gábor)
De itt legalább ülhetett a vezető. Mert, hogy a korábbi vezetők, ha jól emlékszem ún.: halina csizmában, télvíz idején, még hóvúvásban is akár (lévén nyitott peronúak voltak) még állva is tekerték a fent említett karokat és szállították az utasokat. 
Minden tiszteletem az övék!
Ui.: Iván Vitányi
A bal oldali öntött réz fedelű cucc a kontroller (menetkapcsoló). Arra egy kisebb (irányváltó) és egy nagyobb kart raktak. A nagyobbik a tulajdonképpeni kontroller (menetkapcsoló) kar, ennek egy o, (10 óránál), 4+4 menet (óra mutatóval azonos irányban) és 4 fék (óra mutatóval ellentétesen) volt. A 8 menet fokozat közül 4-ben a 2 motort sorba kapcsolták, 4-ben párhuzamosan. Így a 4. fokozatban lassan, de mégis jó hatásfokkal tudott menni a villamos. (A többi fokozatban a tetőn elhelyezett ellenállásokon alakult hővé a az energia jelentős része.) Az irányváltónak három állása volt. A kart ki-és behelyezni csak a középső 0 állásban lehetett, viszont akkor az egész kontroller nem élt. (Tehát a hátsó vezetőállásban nem lehetett volna beleavatkozni a vezető munkájába :-) ) . Megjegyzendő, hogy a villamosféket a (képen is látható ) légfékes kocsikon ritkán használták, itt a fő fék a légfék volt, amelyiknek a vezérlőszelepe elöl a csengő gombájától kissé jobbra látható. (Szintén réz). Erre is tett a vezető egy harmadik kart. (Iván Vitányi)

Jelenlegi és régebbi nevei:

Villamos belső, vezető-állás
 • Forrás: Saját
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

Sebestyén Mihály
Sebestyén Mihály
A "hajókormány" a kézifék.
2013. október 20. 12:53
  Popovics András
  Popovics András
  Köszi.
  2013. október 20. 16:50
Nyáry Gábor
Nyáry Gábor
Kicsit pontosítanám: az a bizonyos kerék a rögzítő fék. (Hiszen, a villamoson, a másik fék is kézzel üzemeltethető, tehát itt önmagában a kézi- jelző nem olyan kifejező, mint a gépjárműveknél.) Tehát, ez rendes esetben a már álló jármű biztonságos rögzítésére szolgált.
2013. október 20. 17:43
Iván Vitányi
Iván Vitányi
A bal oldali öntött réz fedelű cucc a kontroller (menetkapcsoló). Arra egy kisebb (irányváltó) és egy nagyobb kart raktak. A nagyobbik a tulajdonképpeni kontroller (menetkapcsoló) kar, ennek egy o, (10 óránál), 4+4 menet (óra mutatóval azonos irányban) és 4 fék (óra mutatóval ellentétesen) volt. A 8 menet fokozat közül 4-ben a 2 motort sorba kapcsolták, 4-ben párhuzamosan. Így a 4. fokozatban lassan, de mégis jó hatásfokkal tudott menni a villamos. (A többi fokozatban a tetőn elhelyezett ellenállásokon alakult hővé a az energia jelentős része.) Az irányváltónak három állása volt. A kart ki-és behelyezni csak a középső 0 állásban lehetett, viszont akkor az egész kontroller nem élt. (Tehát a hátsó vezetőállásban nem lehetett volna beleavatkozni a vezető munkájába :-) ) . Megjegyzendő, hogy a villamosféket a (képen is látható ) légfékes kocsikon ritkán használták, itt a fő fék a légfék volt, amelyiknek a vezérlőszelepe elöl a csengő gombájától kissé jobbra látható. (Szintén réz). Erre is tett a vezető egy harmadik kart.
2013. október 20. 20:59
Pudef Iras
Pudef Iras
A tetőn lévő ellenállásokon nem csak fékezés közben disszipálja el az energiát?
2013. december 30. 11:31