Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1842, Obere Donau Zeile (Felső Duna sor) (Széchenyi István tér) , 4. (1950-től 5.) kerület

További információk a képhez

1842, Obere Donau Zeile (Felső Duna sor) (Széchenyi István tér), a Lánchíd alapkőletétele. Barabás Miklós festménye: 1864.
Egy érdekesség a képpel kapcsolatban Kozma Bálint jóvoltából:
A festő, Barabás Miklós magát is ráfestette a képre - középen a felső harmad alján látható a háromszögben. Ui.: Dittrich Zsuzsánna És Tibor jóvoltából: A képet báró Sina Simon rendelte a művésztől, hogy emléket állítson édesapjának, báró Sina Györgynek a Lánchíd legjelentősebb befektetőjének. Bár vázlatokat már 1840 óta készített Barabás, az olajfestmény csak 1864-ben készült el. A festményen az ábrázolt személyeket a művész egy magyarázó tusrajza segítségével lehet beazonosítani. Sina György Ürményi Ferenc, József nádor és Széchenyi István körében látható a képen. A festmény egyszersmind a reformkor korszakának legjelentősebb eseményét és alakjait megörökítő dokumentum. Az elkészült festményt Sina Simon a Nemzeti Múzeum Képtárának ajándékozta, amely ezekben az években alapozta meg gyűjteményét. /http://www.sulinet.hu/.../magyar/003_baro_sina_simon_2.htm/

Jelenlegi és régebbi nevei:

2011-től Széchenyi István tér, 1946-tól Roosevelt tér, 1919-től Ferenc József tér, 1918 és 1919-ben Október 29. tér, 1867-től Ferenc József tér, 1858-tól Franz Josefs Platz, 1850-től Kettenbrücke Platz (Lánchíd tér), 1840-es évektől Obere Donau Zeile (Felső Duna sor), 1812-től Zimmere Platz (Ács tér), 1809-től Salzamts Platz (Sóhivatal tér), 1804-től Salz Platz (Só tér)
 • Forrás: www.ogyk.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

Kozma Bálint
Kozma Bálint
Egy érdekesség a képpel kapcsolatban:
A festő, Barabás Miklós magát is ráfestette a képre - középen a felső harmad alján látható a háromszögben. (:
2012. december 30. 21:41
  Popovics András
  Popovics András
  Tisztelettel üdvözlöm Kedves Bálint ! Az Ön információjával valóban még érdekesebb a kép. Köszönöm szépen !
  Minden bizonnyal így gondolja majd a többi látogató is !
  2012. december 31. 06:02