Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1865, a majdnem Nagykörút...

További információk a képhez

1865, a Nagykörút nyomvonalán, Reitter Ferenc által javasolt Pesti csatorna.
Az 1800-as évek első első felében a mai Nagykörút helyén még egy holt Duna-ág volt.
Nagy valószínűséggel ennek "köszönhetően" voltak az akkori árvizek borzaszó következményei. Tudniillik a Duna ekkor még két oldalról tudta támadni a várost. Ekkor jött Reitter a javaslatával...
"A Javaslott pesti csatorna, a mentében építendő városrész eszmény-képével." Reitter Ferenc 2 és fél méter mélyre és 36 méter szélesre tervezte. az északi és déli végén egyaránt zsilipkapukkal választották volna el a Dunától.
Ez anyagi okokból nem valósult meg. A tetemes költségek – több, mint 17 millió forint – miatt a tervet elvetették
Magától értretődik a kérdés: Ez lett volna jobb, vagy így jobb, ahogy van?

Jelenlegi és régebbi nevei:

Nagykörút
  • Forrás: Beküldte: Gyökhegyi Bánk, lenolaj.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©