Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1890-es évek, Calvin (Kálvin tér),  9. és 5. kerület

További információk a képhez

1890-es évek (1891-1897), Calvin (Kálvin tér) a Vámház körút felé nézve. Villamos még nincs, de lóvasút, az van. Lovaskocsi is van, sőt vannak...Van kockakő, és itt van már az Ybl Miklós tervezte Danubius-kút is 1883-tól. Jobban is illik ide, mint napjainkban az Erzsébet téren az óriáskerék mögé... De még gázlámpát tartó kandeláber is van...
A legidősebb épület a templom, azaz a Kálvin téri református templom. A templom klasszicista stílusban épült Hild Vince tervei alapján 1816-tól 1830-ig. A kép jobb oldalán álló ház ugyanaz, ami a leggkorábbi Pestről készült képen is felfedezhető. Ennek a helyére épült 1912-ben a Pintér-bérpalota. Ennek a helyére pedig a Mercure Budapest Korona Hotel déli szárnya 1990-re.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1973-tól Kálvin tér, 1875-től Calvin tér, 1866-tól Heu Platz (Széna tér), A XIX. században Heu Markt (széna piac), A XVIII. században Heu -und Borstenviehhandler Platz (széna és disznókereskedők tere, A XVIII. században, korábban Ketschkemeter Platz (Kecskeméti tér)
  • Forrás: Fortepan.hu (82567), Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.08.042, fotó: Klösz György
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©