Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1982, Gőgös Ignác (Árvavár) utca, 15. kerület

További információk a képhez

1982, Gőgös Ignác (Árvavár) utca 1., a Széchenyi filmszínház.
Pestújhely községben a Széchenyi színház 1911 május 25-től kezdte meg működését, alapvetően színházként, de alkalomszerűen filmvetítés is történt. 1921 óta csak moziként használták. A neve rövid ideig ERZSÉBET mozi lett, de ez a név igen rövid életű lehetett, ugyanis a minden év végefelé kiadott évkönyvekben ez a név sosem szerepelt. 1922 végén is, 1923 végén is, és később is, mindig Széchenyi a név, ebből következtetni lehet, hogy az új elnevezés nem érte meg az év végét sem. A Széchenyit inkább a polgári közönség kedvelte. A mozi 1949-ben megszűnt. Zöldségraktár lett 1956-ig. 1957-ben újra mozi lett belőle. Aztán zárva volt, felújítás miatt, 1961 október 12-től-1962 április 15-ig. A továbbiakban is Széchenyi néven működött. Az aktuális filmek: Husszein vére, és a Viadukt.
Utolsó napja 1989 szeptember 12. volt, a Beverly Hills-i zsaru című filmmel zárt.
Egy kis utóirat Pomogáts József jóvoltából: Egy kis pontosítást szeretnék tenni a történelmi jelentőségű adatokban! A Széchenyi mozi a település felvégén, a városcentrumhoz közelebbi részen volt és van az épület még mindig. Az alvég, a mosóné-fertály a település vége felé volt, a mai Újpalota irányában. Ott volt a "Kapca" és nem fuszekli mozi, ami jellegzetes illatáról kapta gúnynevét és amit még az ötvenes-hatvanas években is lehetett érezni, egy.egy telt-ház esetén és amikor már öntudatosan TERV mozinak hívták. Köszönjük.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1992-től Árvavár utca, 1953-tól Gőgös Ignác utca, 1945-től Bacsó Béla út, 1910-től gróf Hadik János utca, 1897-től Vezér utca
 • Forrás: Beküldte: Gyuris Tibor, www.panoramio.com
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

József Pomogáts
József Pomogáts
Egy kis pontosítást szeretnék tenni a történelmi jelentőségű adatokban ! A Széchenyi mozi a település felvégén, a városcentrumhoz közelebbi részen volt és van az épület még mindig. Az alvég, a mosóné-fertály a település vége felé volt, a mai Újpalota irányában. Ott volt a "Kapca" és nem fuszekli mozi, ami jellegzetes illatáról kapta gúnynevét és amit még az ötvenes-hatvanas években is lehetett érezni, egy.egy telt-ház esetén és amikor már öntudatosan TERV mozinak hívták.
2013. október 30. 11:14
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm, javítom.
  2013. október 30. 16:35