Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1968, Vecsés, a Fő út és a Ferihegyi Repülőtérre Vezető út találkozásánál

További információk a képhez

1968, Vecsés, a Fő út és a Ferihegyi Repülőtérre Vezető út találkozásánál, Steinmetz kapitány szobra. Steinmetz Miklós, Nyikolaj Sztyepanovics Steinmetz, azaz Steinmetz kapitány. Róla és a szoborról (szobrokról) sokkal többet innen lehet megtudni.
1946-ban a főváros vezetése úgy határozott, hogy méltó emléket állít az- állítólag -meggyilkolt parlamenternek. 1948 szeptemberében pályázatot írtak ki egy, Vecsés határában felállítandó emlékmű elkészítésére. Az emlékművet 1948. december 29-én avatták fel Budapest határánál. A szobrot Mikus Sándor készítette el. A rohammunkával készült emlékmű egy roskadozó, halálos sebet kapott katonát ábrázolt, kezében zászlóval, mögötte katonatársa állt, kezével megálljt parancsolva.
Az emlékművet az 56-os forradalom idején felrobbantották. A forradalom leverése után Mikus újra megbízást kapott a szobor elkészítésére, aki kihasználva a kínálkozó lehetőséget, a kétalakos kompozíció helyett, az Osztapenko szobrához hasonló, egészalakos szobrot készített, amelyet 1958-ban állítottak fel. Ez látható itt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Vecsés (4-es főút)
  • Forrás: Fortepan.hu (178315), ADOMÁNYOZÓ: BOJÁR SÁNDOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©