Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1950, Thököly út és a Vorosilov út kereszteződés, 14. kerület

További információk a képhez

1950, Thököly út és a Vorosilov (később Népstadion), napjainkban pedig ismét Stefánia út kereszteződés. A villamos sínek még az út szélén voltak. (Köszönet Bíró Lászlónak!)
De ez csak egy apróság az autóhoz képest.
A képen egy SKODA 1101/1102 TUDOR autót láthatunk taxi változatban. Ekkoriban a taxi-óra még a kocsiszekrényen kívül volt. Ez volt az a taxi-óra, amit szó szerint le lehetett (és le is kellett) csapni, mint a taxiórát! Itt pedig egy kil plusz Valker Emil jóvoltából: A taxiórának a zománcozott zászlaját körbe lehetett forgatni, négy állása volt, a SZABAD, 1-es díjszabás, 2-es díjszabás és a FIZET. A váltásoknál nagyot csengetett. A képen SZABAD állásban van Este ki volt világítva. Ez egy német BRUNN műszer a '30-as évekből. Ebben a korban még ilyen felcsapódó karocskák jelezték, hogy merre is akarunk tovahaladni. Az ún. karos lengő indexben egy szofita (?) izzó világított, kinyíláskor automatikusan felgyulladt. Pótkocsis teherautó szerelvényeknél is ez az index integetett. Általában az első és a hátsó ajtó közti oszlopon volt fellelhető, itt még az első ajtó előtt volt.
Az (akkoriban fekete-fehér pepita-minta a taxi oldalán) fekete-sárga változatban napjainkban már kötelező.
De az érdekességeknek még nem értünk a végére.
Nagyjából az 1970-es évekig a taxik tetején megtalálható volt a tetőcsomagtartó. Ez talán azért volt, mert az akkori autók csomagtartója sokkal kissebb volt a maiakéinál. Ez itt egy példány az akkor még öt karakteres rendszámú autón, aminek az első ajtaja még ez "ellenkező" irányba nyílt.
Még egy kis utóirat: Mátyus László jóvoltából: Háttérben az Ybl Felső Iparképző, Technikum, Felsőfoku technikum, majd Főiskola. Köszi mindenkinek az extra infókat!
Ami a rendőrdobogóval kapcsolatban (egyéb képeknél) a Tisztelt látogatóktól érkezett információkat illeti, azt hadd ne én fogalmazzam meg ismét...! Egy újszülöttnek (de még egy új látogatónak is új lehet...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1906-tól Thököly út, 1874-től Csömöri út, 1850-től Csömörer Weg (Csömörer Strasse)
 • Forrás: Fortepan.hu (16632), orig: MAGYAR RENDŐR
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (4)

Bernáth Jánosné
Az még azért nem ugrott be, melyik is volt ez a Vorosilov út?
2013. november 24. 16:49
  Popovics András
  Popovics András
  A Népstadion, avagy manapság Stefánia út.
  2013. november 25. 07:57
Bernáth Jánosné
Köszönöm, hát ha belegondolok, ott csupa gyönyörű paloták, szuper villák vannak és valamikor hintóval járt-kelt ott az úrinép.....szóval ezt az utat Vorosilovnak nevezni....
2013. november 25. 15:02
Dvorszky János
Dvorszky János
A Kávézó, a későbbi Napsugár presszó, törzshelyem a 70-es évektől!
2014. január 04. 14:31