Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1961, Dózsa György út, Városliget, 14. kerület

További információk a képhez

Dózs György út és az Ajtósi Dürer sor sarkánál a Városliget.
Góliát (GOLIATH), az óriásbálna, a világ legnagyobb emlősállata Magyarországon! 1961-ben állították ki a budapesti Városligetben. Ez a kép ugyan Dunaújvárosban készült, de hasonlóan nézhetet ki a Városligetben is.
A hatvanas évek elején két alkalommal is járt Magyarországon a 22 méteres, 68 tonnát nyomó kékbálna. Egyike volt annak a háromnak, amit 1954-ben fogtak ki a norvég partoknál és egész Európát bejárták velük.
Az akár harminc méteresre és száznegyven tonnásra is megnövő állat Európa-körútjának részeként először 1961. december 19-én érkezett Budapestre, ahol négy héten keresztül csodálhatták meg az érdeklődők. Ezt követően több vidéki nagyvárosban is látható volt. Jelen kép a második látogatáskor készülhetett. 
Engem is kivitt édesapám, hogy láthassam ezt az óriást. A mai napig hangoztatja, hogy akkora szája volt, amiben egy szekér is elfért volna. Jómagam alig emlékszem, de a képet elnézve akár igaz is lehetett!
Súlya: 68200kg., a szíve: 450kg, a veséi: 560kg, a mája: 600kg, a nyelve: 2200 kg.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1945-től Dózsa György út, 1874-től Aréna út, 1860-as évektől Arena Weg
  • Forrás: ujvaros.tumblr.com
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©