Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Hungária körút a Thököly útnál, 14. kerület

További információk a képhez

1960-as évek, Hungária körút a Thököly útnál pótkocsis trolibusszal, rendőrbódéval, kockakővel...
Az utazási igények növekedése miatt az ötvenes évek végére egyre sürgetőbbé vált az FVV (Fővárosi Villamos Vasút) trolibusz vonalain is a szállítási kapacitás bővítése. Ebben az időszakban új trolibuszok beszerzésére nem volt lehetőség, így egyedüli megoldásként -- a FAÜ-nél már 1954 óta alkalmazott pótkocsis szerelvények kedvezőtlen üzemi tapasztalatok ellenére -- a pótkocsis üzem bevezetése mutatkozott. A Fővárosi Villamos Vasút 1960 és 1963 között összesen 59 db. pótkocsit szerzett be, amelyek közül 34 db.-ot használtan a FAÜ-től vett át, ami is ebben az időszakban kezdte meg a pótkocsis üzemét felszámolni. A pótkocsik vontatásához 58 db. Ikarus 60T trolibuszt alakítottak át. Az eredetileg autóbuszokhoz tervezett pótkocsikat a székesfehérvári Általános Mechanikai Gépgyár készítette. A pótkocsis szerelvények jellemzően a rendkívül zsúfolt 75-ös vonalán közlekedtek. A forgalmi- és menetdinamikai szempontból egyaránt kedvezőbb csuklósított Ikarus 60T-k gyártásának folyamatos felfutásával 1965 és 1968 között a FVV és az ÁMG pótkocsikat fokozatosan kiselejtezte.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1937-től Hungária körút, 1930-tól Hungária közép körút , 1893-tól Hungária körút
  • Forrás: Villamosok.hu, saját, Városi Tömegközlekedési Múzeum - Szentendre
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©