Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1935, Hősök tere, 14. kerület

További információk a képhez

1935. A Hősök tere felülről.
A tér 1932-ben kapta a nevét.
Zsigmondy Vilmos 1877-78-ban itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. Ennek emékére épült meg a Gloriette ivókút, egészen pontosan ivókútja. Ez egy kilátóépítmény zászlórúddal. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a mai Hősök terén lévő emlékmű helyén.
A tér középpontjában 1929 óta található, a névadó, a Nemzeti Hősök Országos Emlékköve. No persze nem az eredeti, hiszen azt azóta többször is kicserélték az éppen aktuális politikai okok miatt. Mint, ahogy a félkörívben lévő oszlopcsarnok alakjait is.
Felfedezhetjük még balra a Szépművészeti Múzeumot (1906), jobbra a Műcsarnokot (1896), Gábriel arkangyalt és még a Földalatti felszínre bukkanó síneit, valamint sok minden mást is.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1932-től Hősök tere
  • Forrás: Fortepan.hu 41580), orig: SZENT-ISTVÁNY DEZSŐ
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©