Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1916, Városliget, a Vajdahunyad vára, 14. kerület

További információk a képhez

1916, Városliget, a Vajdahunyad vára (hivatalos nevén: Történelmi Épületcsoport. Az Ezredéves Országos Kiállításra épült Alpár Ignác tervei szerint. A favázas szerkezetű, ideiglenes jellegű épületcsoportban nyílt meg 1896-ban a Történelmi kiállítás. Az ideiglenes anyagok állaga azonban hamarosan leromlott, és azokat 1899-ben le kellett bontani....A nagy közönségsikerre való tekintettel az Országgyűlés a vár tartós anyagból való felépítése mellett döntött, mely munkák kivitelezésével szintén Alpár Ignácot bízták meg. 1908-ra épült meg a mai kastélyegyüttes, melynek legszembetűnőbb elemei az erdélyi vajdahunyadi várra emlékeztetnek, ezért nevezte el a főváros közönsége "Vajdahunyadvár"-nak.
Alpár Ignác e művét tekintette élete főművének.
A Vajdahunyad vára ma a Magyar Mezőgazdasági Múzeumnak ad otthont.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1896-tól Vajdahunyad vára (Hivatalos nevén Történelmi Épületcsoport, 1908-tól Vajdahunyad vára ("Vajdahunyadvár").
  • Forrás: Fortepan.hu, (59059), ADOMÁNYOZÓ Németh Tamás, SZERZŐ Urai Dezső
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©