Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1889, Aréna út (Hősök tere), (1950-től) 14. kerület

További információk a képhez

1889, Aréna út. A Gloritte emlékmű a Városligetben. Természetesen csak a történelmi hűség kedvéért idéztem ezt az írásmódot.
A Gloriette emlémű rövid története: A Gloriette kútja, egészen pontosan ivókútja. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén. A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából.
Hála Istennek ezt az emlékművet nem hagyták ebek harmincadjára, hanem 1898- ban újra felépítették ide a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlék útra pontosan szemben a Rege utcával, és ma is itt látható.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Széchenyi-kilátó, Gloriette emlémű
  • Forrás: Hermann Rückwardt
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."