Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1880-as évek, Zugligeti út, 12. kerület

További információk a képhez

1880-as évek, Zugligeti út 64., a világ legszebb Lóvasút végállomása! 1885-1886-ban épült. 1883-ra Kauser József tervezte meg a BKVT, azaz a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság felkérésére.
1896-tól már igazi villamosok jártak mellette. A villamosok az épületet megkerülve fordultak vissza. A vonal 1903-ban történt meghosszabbításával később egyszerű (de nagyszerű!) megálló lett, azaz a világ legszebb villamos megállója.
Zugligetben 1977. január 17-én haladt végig utoljára az 58-as villamos.
A kezdeti időkben még nem számok, hanem (1910-ig) színes zászlók és kör alakú, cikkekre osztott tárcsák jelölték a járatokat. A zugligeti lóvasúté a sárga volt. A régi végállomás új funkciót is kapott; posta, távirda és telefonhivatal működött az akkorra már beépített nyitott csarnokrészben. Ezeket később szolgálati lakásokká alakították.
A zugligeti villamosnak több járatszáma is volt története során.
Volt 81-es, 43-as, 47-es és végül 58-as. Olsvay Endrétől a részletek: A 47-es betétjárata volt a 43/45-ösnek, azaz egy időben, de nem állandó jelleggel közlekedett vele.
és igen: nem egyszerűen 43-as volt, hanem menetirányától függően (nagy hurkot járt be) 45-ös is.
1915 tavaszán, amikor lerövidítették nagyjából a mai Széll Kálmán tér vonaláig (Retek utcának nevezték akkor), akkor lett 81-es, egészen 1955-ig, s akkor 58-as, (azóta sem kiheverhető keserűséget okozó) megszűntéig. Köszönjük Endre!
A helyiek (és a "távoliak") nagy bánatára a járatot 109 év után megszüntették! De lássunk csodát: a felújítása befejeződött!

Jelenlegi és régebbi nevei:

1886-óta Zugligeti út
  • Forrás: Forrás: hampage.hu, LÓVASÚT KULTURÁLIS ÉS RENDEZVÉNYKÖZPONT
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Olsvay Endre
Elnézést, nem kötekedésképp jegyzem meg, de ez a számozás-fölsorolás némileg félrevezető: úgy tűnhet, mintha 47-es a 81-est követően lett volna. Holott. a 47-es betétjárata volt a 43/45-ösnek, azaz egy időben, de nem állandó jelleggel közlekedett vele.
és igen: nem egyszerűen 43-as volt, hanem menetirányától függően (nagy hurkot járt be) 45-ös is.
1915 tavaszán, amikor lerövidítették nagyjából a mai Széll Kálmán tér vonaláig (Retek utcának nevezték akkor), akkor lett 81-es, egészen 1955-ig, s akkor 58-as, (azóta sem kiheverhető keserűséget okozó) megszűntéig.
2013. december 08. 04:22