Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1922, Széchenyi-emlék út, 12. kerület

További információk a képhez

1922, Széchenyi-emlék út, a Széchenyi kilátó.
2013-ban megpróbáltam "kilátni" innen, de a fák nem engedték. Ennyit a kilátó funkciójáról...
Mentségére szolgáljon a kilátónak az ő története... 
A Gloriette kútja, egészen pontosan ivókútja. Ybl Miklós műve. 1884-1895-ig állt nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén. A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt.
Az 1897-ben lebontott gloriettet a kiegyezés korában már kedvelt kirándulóhelynek számító Svábhegy déli részén, a Széchenyi-hegyen állították fel kilátóként. Akkor még bizonyára lehetett "kilátni"...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1886-tól Széchenyi-emlék út
  • Forrás: Fortepan.hu (7076), FOTÓ ADOMÁNYOZÓ Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©