Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1977, Marx tér, a 13. kerületi oldal

További információk a képhez

1977. A körforgalmú kockaköves Marx teret egy 6-os UV szeli át .
A háttérben ostorlámpák. Az egyik oszlop derekán egy BNV reklám.
(A Budapesti Nemzetközi Vásár ekkor már nem a városligetben, hanem Kőbányán , az Albertirsai úton volt .)

Jelenlegi és régebbi nevei:

Nyugati tér, Marx tér, Berlini tér
 • Forrás: hampage.hu
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (2)

László Dorogman
László Dorogman
Az UV-kocsik nagyobbik része ekkor (1975 után) már átesett egy világítástechnikai korszerűsítésen. Jól emlékszem egy olvasói levélre az Esti Hírlapból, valamikor 1974/75 fordulóján. Az illető azt tette szóvá, hogy külföldi útjain feltűnt neki: az ottani villamoskocsik olyan fényszórókkal rendelkeznek, mint a buszok vagy a személyautók. Tehát azok tényleg megvilágítják a jármű előtti útszakaszt, erős izzóik hatékonyságát foncsorozás is javítja. Ezzel szemben a pesti villamosok mellső lámpatestében többnyire egy 40 vagy 60 Wattos elkoszolódott izzó pislákolt, a belső burkolaton nem volt foncsorréteg, és a védőüveg tisztasága is kívánnivalót hagyott maga után. Na ennek a levélnek - ritka kivételként akkoriban - végre lett foganatja. A BKV illetékesei elrendelték a villamosok világítóberendezésének korszerűsítését, a járművek valódi fényszórókkal történő felszerelését. Ezt az is indokolta, hogy 1976 táján álltak forgalomba Budapesten az első CKD gyártmányú (Ceskomoravsky Kolben Danek - tévesen Tatra néven emlegetett) cseh villamosok (napjainkban az 1 és 1A járaton láthatók), amelyeknek szintúgy valódi fényszóróik voltak - kocsinként mindjárt kettő is! Az akkor viszonylag korszerű CKD-k mellett meglehetős kontrasztot képeztek az öregecske UV-k, főleg a világítóberendezésüket látva. Viszont a BKV csuklós villamosai (a Bengálik és a Ganz által 1968-tól gyártott, az előbbieket fokozatosan kiszorító, korszerűbb motorral szerelt 1300 és 1400 sorozatú pályaszámú példányok) már eleve rendes fényszórókkal kerültek forgalomba.
2013. december 31. 13:50
  Olsvay Endre
  Egyetlen részletkérdés tévedését hadd korrigáljam: a Tátra villamosok 1980 !!! tavaszán álltak először forgalomba.
  Aprónál is csekélyebb kiegészítés: a valódi fényszórók előtti, a kedves hozzászóló-kolléga által alaposan jellemzett világító berendezés hivatalos neve sugárvető volt.
  2014. január 11. 14:05