Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1964, a Botond utca, 13. kerület

További információk a képhez

1964, a Botond utca és Tüzér utca sarok. Látszólag semmi extra nincs ezen a képen. Ez így is volna, ha egy 1960-as években itt élt ember szemével néznénk. De mi már a 21. században élünk ugyanitt... Ezért ragadott meg ez a kép.
Csendélet, 1964, Angyalföld.
Közel a Belvároshoz itt egy kertes ház, dülöngélő fakerítéssel.
Akár egy faluban több száz kilométerre Budapesttől...
A Kilencház, avagy a malomházak egyike. Építésüket teljes egészében  az Első Budapesti Gőzmalom RT. finanszírozta, hogy főként a külföldről-Lengyelországból, Németországból- idetelepítendő munkásainak lakást biztosítson. A telep helyén lévő kiserdő kivágott fáit is felhasználta az épytkezést irányító svájci Brandt Ferenc ács-és építőmester. A házak 1885-ben már készen álltak, beköltözésre azonban csak 1887-ben került sor, mert úgy vélték, jó ha a frissen felhúzott falak megfelelő módon kiszáradnak, mire a lakók ideérkeznek. A zárt rendszert alkotó telep kilenc egyemeletes ikerházból és mosóház-fürdőépületből állt, amelyhez több kutat is fúrtak. a házak szintenként két kicsi (egyhelyiséges) és két nagyobb (szoba-konyhás)lakásból álltak, a folyosón két-két vízöblítéses WC is volt. Minden lakáshoz egy udvari sufni tartozott, ahol elsősorban a tüzelőt tárolták.
De van itt egy (nem is kicsi) segítség. A templom a háttérben, ami térben (is) segít eligazodni .
A Kármelhegyi Boldogasszony kármelita templom. 
Angyalföld első temploma 1899-től. 
Azért van itt egy kis jövő is: a TV-antenna a háztetőn...


Jelenlegi és régebbi nevei:

1890-től Botond utca
  • Forrás: Fortepan.hu (41103), orig: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY, Beküldte: City 422 Gyuri
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©