Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1975, Váci út, 13. kerület

További információk a képhez

1975, Váci út 202., (ma 184.) a Ganz Magyar Hajó-és Darugyár igazgatóság épülete, ami az átszámozás után Váci út 184. Magyar Hajó- és Darugyár. A Ganz Magyar Hajó-és Darugyár igazgatóság épülete.
Budapest egyik legrégibb nagyüzeme volt az Óbudai Hajógyár.
Gróf Széchenyi István kezdeményezésére jött létre 1835-ben.
1962-től Magyar Hajó-és Darugyár a neve.
Azóta – változó cégnevek alatt – az Óbudai Hajógyárban több száz, a kor átlagos műszaki színvonalát nem egyszer messze túlszárnyaló személyszállító hajó és teherhajó, uszály, úszódaru, vontatóhajó és tolóhajó, jégtörőhajó és egyéb úszótest készült, bizonyítva az itt dolgozók kitartását, megújuló alkotóerejét, szakmai felkészültségét, generációkon átívelő szakmakultúráját.
A rendszerváltozást követő gazdasági átalakulásokat azonban már e patinás üzem sem tudta átvészelni. A Hajógyári-sziget székhellyel rendelkező, jogutódnak tekinthető GD Óbudai Hajóépítő Rt. végelszámolása 1999. november 29-én befejeződött és a céget 2000. május 30-án törölték a cégjegyzékből. A több, mint 150 éves magyar hajógyártás egyik fellegvárának a helyét szórakoztató és szolgáltató létesítmények, illetve irodák foglalták el és mindössze a képen látható "két szobros épület" maradt napjainkra (2019.07.27.) belőle...
Elszomorító...
A szobrok ugyanott állanak, őrizni próbálván a régi idők emlékeit.
Előttük (itt) még ott voltak a villamos sínek, amelyeken igen sok tuja szállította az ott és a Váci út rengeteg gyárának dolgozóit, no meg persze a környéken lakókat. Ezek közül a követekezőkre emlékszem:
3-as, 55-ös. Az is lehet, hogy valamit kihagytam...

Jelenlegi és régebbi nevei:

1874-től Váci út, 1850-től Waitzner Damm Strasse (Váci töltés út), A XVIII.-ban Waitzner Post Strasse (Váci posta út), Országút
  • Forrás: Fortepan.hu (39696), ADOMÁNYOZÓ: ANGYALFÖLDI HELYTÖRTÉNETI GYŰJTEMÉNY
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©