Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1900, Margit híd, 13. kerület

További információk a képhez

1900, Margit híd, a szárnyhíd építése. Talán vannak még néhányan, akik nem tudják, hogy a Margit híd és a hidat a szigettel összekötő szárnyhíd nem egyidős. A Margit hidat 1876. április 30-án adták át a forgalomnak. A Margit szigetre vezető szárnyhíd pedig 1900. augusztus 19-én nyittatott meg. Az 1899. évi VII. törvénycikk rendelte el a margitszigeti szárnyhíd építését, miután a Margitszigetet egyesítették a Festő-szigettel (BUDAI KIS SZIGET-tel)
A Margitsziget megközelítésének biztosítására már a Margit híd építésekor tervbe vették egy szárnyhíd építését, amelyet végül 1899-1900-ban építettek fel. A híd alépítményére a megbízást Zsigmondy Béla mérnök, vállalkozó cége kapta, a vasszerkezet elkészítésére pedig a Magyar Királyi Államvasutak Gépgyára.
A lóvasutat 1879-ben alakították ki a hídon, amelyet 1894-ben váltott fel a villamos. Apropó lóvasút: 1900 táján, Margitsziget és a lóvasút: Az utolsó hazai városi lóvasút 1928 április 10-ig üzemelt a Margit-szigeten.
A hidat Ernest Alexandre Gouin francia hídmérnök tervezte és az építés is az ö felügyelete alatt történt. 
Egészen ezidáig a Margitsziget csak csónakkal, hajóval, vagy úszva volt megközelíthető!
Ui.: A sziget neve ekkor még Szent Margitsziget volt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1876-tól Margit híd, A szárnyhíd (a Margithídról a Margitszigetre vezető híd) 1900. augusztus 19-én nyittatott meg
  • Forrás: Budapest régi képeken Facebook csoport, fotó: Divald Károly
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©