Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1895,  Gellért tér, 11. kerület

További információk a képhez

1895. A mai Szent Gellért tér és itt a Ferencz József, azaz a későbbi (mai) Szabadság híd építés közben. A híd alakja már itt is kirajzolódik, de talán érdekesebb az ekkori emberek öltözködése . A háttérben viszont jól látható az 1874. május 1-jén átadott Fővámház, ami 1871 és 1874 között épült
Ybl Miklós tervei szerint neoreneszánsz stílusban.
Az is volt a II. világháborúig. 1950/51-ben költözött oda az egyetem Magyar Közgazdaságtudományi Egyetem néven. 1953-tól Marx, 1990-től 2000-ig BKE, 2000-től 2003-ig BKÁE, 2003-tól a Corvinus része. A Királyi Magyar Tudományegyetem közgazdasági karát 1920-ban alapították.
A legépszerűbb neve a "Közgáz" volt.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1920-tól Szent Gellért tér, 1902-től Gellért tér
  • Forrás: Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Gyökhegyi Bánk
A kép nagyszerűen illusztrálja, hogy a Ferencz József híd nem lánchídként épült függőhíd, hanem úgynevezett rácsos Gerber-tartó szerkezet. Ez tette lehetővé, hogy az 1945-ös robbantást követően a hidat elég gyorsan használatba lehetett venni, mert a tartók viszonylag épen megmaradtak, a középről kirobbantott rész helyére pedig ideiglenes pontonhíd készült.
2013. november 09. 14:58