Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1897-1899, Gellért hegy, 11. kerület

További információk a képhez

1897-1899. A Gellért hegy és annak a tetején a Citadella.
A Citadellát 1854-ben építtette Julius Jacob von Haynau "sugallatára" a Habsburg uralkodóház a szabadságharc leverése után. Az építés oka nem hétköznapi! Az érdekessége, hogy a szokásos erődöktől eltérően nem az alatta elterülő város megvédése céljából épült, hanem épp ellenkezőleg: a Citadellának szánt szerep a pesti lakosság megfélemlítése volt.
A kép készítésének idején már nem használták az osztrákok az erődöt, kivonultak és a pesti lakosok nyomására jelképesen elkezdték visszabontani. Tehát itt már bontást látjuk.
11 ember felügyeli a 7 dolgozó munkáját. (A jobb felső mellényesről nem tudtam eldönteni, hogy melyik csoporthoz tartozik.)
Talán még a szocializmus építésekor ismert (mert mi ismerjük!) arányokat is megdöntik. 
A háttérben az Erzsébet híd építésének előkészületei is zajlanak. Szintén a háttérben lévő  Belvárosi plébániatemplom melleti épületek egyike sincs már. A Szabad sajtó-Kossuth Lajos úvonalon még több ház is belóg a nyomvonalba, amit persze nem sokkal később részben, vagy egészben elbontottak.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Gellért hegy, Citadella
  • Forrás: wikipédia
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (1)

Lakatos Mária
Talán éppen kivonult egy Bizottság, mondjuk a Fővárosi Közmunkatanács urai.
2013. január 02. 08:51