Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1940, Kőérberki út, 11. kerület

További információk a képhez

1940, Kőérberki út, a Budaörsi Repülőtér központi épülete.
A Budaörsi repülőtér az ország legrégebbi kisgépes nemzetközi repülőtere. Eme, központi épülete 1937-ben épült. Ma ipari műemlék. A tervezők: Borbíró Virgil és Králik László.
1937-ben Horthy István, a kormányzó (Horthy Miklós) fia nyitotta meg. A repülés biztonsága érdekében a környező hegyek csúcsaira világítótornyokat építettek, melyek még ma is állnak. Napjainkra Budaörs a sportrepülés és mezőgazdasági repülés legfontosabb helyszíne maradt.
A repülőtér fejleszthetőségének behatárolt mivolta miatt vált szükségessé a Ferihegyi repülőtér építése (1941).
A háború végére a Budaörsi repülőtér maradt a legjobb állapotban, ezért a háború után innen kezdődött a hazai repülés újraindítása. 1946. október 15-én első járatát  innen indította a MASZOVLET Debrecenbe, majd első nemzetközi járatát Pozsony érintésével Prágába. 
Az újjáépített Ferihegyi repülőtér 1950. május 1. átvette a nemzetközi repülőtér, és a budapesti légiforgalom központjának szerepét.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1911-től Kőérberki út
  • Forrás: Fortepan.hu (14181), orig: ERKY-NAGY TIBOR
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©