Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1905, Szabadság tér 8-9., 4., (1950-től 5. kerület)

További információk a képhez

1905, Szabadság tér 8-9., Az Osztrák-Magyar Bank épülete.
Az osztrák-magyar bank épülete tervére a bank vezetősége 1901. évben pályázatot hirdetett budapesti és bécsi építészek között. A pályázaton Alpár Ignác kapta az első díjat, kinek tervei alapján az építkezés 1902. tavaszán megkezdetett és 1905 tavaszán befejez-tetett.
Az önálló magyar jegybank, a Magyar Nemzeti Bank részvénytársasági formában 1924. június 24-én kezdte meg munkáját. Első elnöke Popovics Sándor volt.
Azaz a
 Magyar Nemzeti Bank épülete napjainkban is (2013.11.08.).
És itt engettesék meg egy kis személyes megjegyzés. Nem néztem még utána, hogy ki is volt Popovics Sándor, de gyanítom, hogy szegről-végről rokonom lehetett. Akárhogy is, hagyhatott volna némi "muníciót" későbbi rokonának, azaz jelen sorok kopogtatójának is...
Bár lehet, hogy a pernahajder valaki más volt a generációink között...


Jelenlegi és régebbi nevei:

Szabadság tér, a 19. században az Újépület (németül Neugebäude), A magyar Bastille, Sétatér, Széchenyi Sétatér, Promenad, 1897-ben az Újépületet elbontották, helyére Palóczy Antal tervei alapján létesült a Szabadság tér., 1900-tól Szabadság tér
  • Forrás: www.huszadikszazad.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©