Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1955, Engels tér, 5. kerület

További információk a képhez

1955, Engels tér, a Deák téri Földalatti állomás lejárója. Hangsúlyozni kívánom: FÖLDALATTI, ami egy szép magyar szó. Nem kellett volna lecserélni metróra a nyugaton elterjedt elnevezésre, főleg, hogy ugyebár ez volt a KONTINENS első FÖLDALATTI villamos vasútja. Sőt! Ha a meghajtás forrását is figyelembe vesszük, akkor az első. Mivel a miénk volt az első árammal működő Földalatti.
Hál' Istennek a lejárókon ma is ez díszeleg!
A lejáró feliratán látjuk, hogy balra-előre haladhatunk a vonalon, ami, mint tudjuk 1973-ig tartott! Manapság a baloldali épület mögött van a Gödör, sőt, azóta már Akvárium nevű szórakozóhely, ahol is nagyon sokáig a vidékre irányuló autóbuszok pályaudvara volt.
A háttérben az Anker-palota.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Erzsébet tér, 1955, Engels tér, Új tér, Vásártér, 1858-tól Erzsébet tér, 1946-tól Sztálin tér, 1953-tól Engels tér, 1990-től újra Erzsébet tér

Érdemes utánanézni:

Földalatti, Anker-palota
  • Forrás: Fortepan
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©