Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1873, Deák Ferenc tér, 4.,(1950-től) 5. kerület

További információk a képhez

1873, Deák tér.
A Deák téri evangélikus templom Pollack Mihály tervei alapján épült 1799-1808-ig.
A klasszicista stílusú tornyocskáját 1875-ben statikai okból le kellett bontani. A templom főhomlokzatát Hild József tervei szerint építették át a mai formájára.
Az oldalt lévő épületen úgy tűnik egy gázlámpa-gyújtogató, vagy szerelő dolgozik. Lehet, hogy épp most szereli fel.
A háttérben az Orczy-ház, a Dohány utcai zsinagóga és a Huszár-ház.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Deák Ferenc tér, Landstrasse, 1819 ben Kohlplatz, Kohlmark, Káposztás piac, Szén piac, Szén tér, Az 1830-as években Judenmarkt (Zsidó piac) vagy Judenplatz (Zsidó tér), Török tér, (Vordere) Evangelische Kirche Platz (Evangélikus templom (előtti) tér) , 1866-ban nevezték el a „haza bölcse” után Deák Ferenc térnek, és ez a neve azóta is!
  • Forrás: haztajidizajn.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak."

Korábbi hozzászólások (1)

Olsvay Endre
Ismert megjelenésében Hild József keze nyomát is dicséri. (Az ő átépítésében nyerte el mai formáját)
2013. december 09. 13:17