Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1972, Vörösmarty tér, 5. kerület

További információk a képhez

1972. Vörösmarty tér. A háttérben az "üvegpalota", gúnynevén Elizélt-palota, amiben többek között az ORI is működött. Jobboldalt, némileg a fa takarásában a Gerbeaud ház. A járműforgalom itt is jelen van, nem is csekély mértékben. De a csúcs: a három + egy sáv (egy irányban!)  a Vörösmarty téren!
A valaha díszes-míves Földalatti lejáró 1972-ben már csak ilyen egyszerű lejáró.
Az autók haladási irányából úgy tűnik, mintha a téren körforgalom lenne.

Jelenlegi és régebbi nevei:

1926-tól Vörösmarty tér, 1920-tól újból Gizella tér, 1918-ban Károlyi Mihály tér, 1874-től Gizella tér, 1866-tól Alte Theater Platz (Régi színház tér), 1850-től Színház tér (Theaterplatz), 1846-tól Deutsche Theather Platz (Német színház tér), 1840-es években Spazieren Platz (Séta tér), 1833-tól Játékszín tér, 1830-tól Dreysigst Platz (Harmincad tér)
  • Forrás: egykor.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (3)

Erzsébet Fekete
Erzsébet Fekete
Nagyon hamar megöregedtem. 1972-ben kezdtem dolgozni abban az új üvegpalotában, a 8. emeleten a Zeneműkiadó Vállalatnál. Szinte hihetetlen, hogy voltam 18 éves is - valamikor nagyon régen -.
2013. július 13. 12:48
Fekete Géza
Fekete Géza
Ez volt a Képcsarnok vállalat központja is...anno
2013. november 06. 18:40
Darvas Kristóf
Darvas Kristóf
Gyerekként sokat jártam ott, anyám és nagyanyám munkahelye is ott volt, csak egyiküké az I., másikuké a IX. emeleten. Nagyjából emlékszem rá, a "lukas fotelekre", az étteremre. Az első két emelet elegáns volt, mint egy rendszerváltás előtti hotel, a III. emelettől pedig egy igénytelen, kopott irodaház - mintha nem ugyanabban az épületben lettünk volna.
Egyszer álmomban Ella Fizgeraldot láttam az elizélt palotában énekelni - ötévesen ezt az épületet tartottam a világ közepének.
2013. november 13. 07:29