Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1960-as évek, Engels tér, 5. kerület

További információk a képhez

1960-as évek. Engels tér. Kérem tisztelettel... (úgy érzem ez a mondatkezdés teljesen megfelel a kor hangulatának és ennek a képnek!) : A távolsági autóbusz pályaudvaron a kornak megfelelő Ikarus 55-ösök teszik a dolgukat, várakoznak az utasokra. A legelső, az mindjárt egy kakukktojás, (azaz, mi az)? 
Hogy a parkoló már ekkor is tele van, az még nekem is meglepő egy kicsit. Az autókat nehéz felismerni, de kiváló alkalom egy kis megfejtés-próbára a tisztelt látogatónak. Azt megint csak nem gondoltam volna, hogy az  "UFO"-k ilyen régiek. A kép jobboldalán a Deák téri evangélikus templom egy része. Mögötte a "bazársor". Ez előtt egy UV és egy számomra fel nem ismerhető nyitott peronú villamos. A kép közepén az Anker-palota. A mellette lévő ház homlokzatán, úgy emlékszem, hogy a Gázművek valamely reklámja pompázik. De a csúcs , az a kép bal alsó sarkában rejtőzik, és nem más, mint a kor "csúcsdizájnja" : a MŰANYAG TELEFONFÜLKE.
Ez a "csoda" megtalálható színesben is ezen  oldalon  itt...ottt, valamint hovatovább amott. 
David Ban kedves látogató megfejtése szerint a "kakukktojás" a távolsági autóbusz pályaudvaron az első helyen egy Skoda 706-os autóbusz.
Köszi David.

Jelenlegi és régebbi nevei:

Erzsébet tér ( 1990-től ), 1953-tól Engels tér, 1946-tól Sztálin tér, Új tér, Vásártér, 1858-tól Erzsébet tér

Érdemes utánanézni:

UFO, Anker-palota, Bazársor
 • Forrás: John Howard honlapja
 • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
  "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©

Korábbi hozzászólások (5)

David Ban
David Ban
Szerintem Skoda 706-os lesz a kakukktojás (A fotóforrásokat pedig illene pontosabban meghatározni.)
2012. november 22. 21:27
  Popovics András
  Popovics András
  Üdvözlöm Kedves David !Köszönöm a hozzászólását és a kakukktojás megfejtésére vonatkozó tippjét is, ami nagy valószínűséggel meg is felel a valóságnak ! A forrásokra vonatkozó megjegyzése is teljesen helytálló ! A mentségem a következő : amikor kb.4-5 éve elkezdtem gyűjteni a képeket (teljes egészében a saját nosztalgia-éhségem kielégítésére), még fogalmam sem volt arról, hogy az Ön által jelzett forrás-megjelölése milyen fontos lehet majd !!! Természetesem ez ma már nem így van. Mindenképpen megpróbálom az ezen képhez tartozó hiányosságot is pótolni !!! Még egyszer köszönöm !
  Üdvözlettel a szerk. : Papinho
  2012. november 23. 02:29
Dr. Reök György Aba
Kedves Popovics András!
Gratulálok a missziójához, elismerésem a rengeteg munkához, és további sok sikert kívánok. Szerencsére még sok embert érdekel Budapest múltja, jelene és jövője.
A segítségét kérem (és persze mindazokét, akik a honlapot látogatják):
A mai Bajcsy-Zsilinszky út 3.-hoz (Anker köz melletti épület) keresek minél több képet, főként abból az időből (II. Vh. előtt), amikor még a homlokzata nem volt ilyen kopár, mint ma. Egyébként 1816-ban épült Hofrichter tervei alapján, és ez volt Pest második 4 emeletes lakóháza. (Az első a mai Anker palota helyén állt Gyertyánffy-ház volt.)
Üdvözlettel:
Dr. Reök György Aba
2013. augusztus 15. 10:59
  Popovics András
  Popovics András
  Köszönöm a jókívánságait Kedves Reök úr. Ha találok olyan képet, amit keres mindenképpen bedolgozom ezen gyűjteménybe.
  Üdv! Papinho, a szerk.
  2013. augusztus 16. 18:44
László Dorogman
László Dorogman
David hozzászólását annyiban pontosítanám, hogy a "kakukktojás" egy - valóban Skoda motorral szerelt - Karosa 706 RTO típusú autóbusz. Ezt a típust 1958 és 1972 között gyártották északi szomszédaink, mégpedig a jóval bumfordibb 706 RO utódaként, amely 1947-58 között készült. Mind a 706 RTO, mind az őt felváltó, 1964-81 között szériában gyártott Karosa SM 11 modellnek jellegzetessége, hogy a frontoldala csaknem csereszabatos a hátoldalával. A Karosa buszok cseh és szlovák utakon egyeduralkodók voltak (oda külföldi buszgyártók nem tudtak betörni), de meglehetősen népszerűek és elterjedtek voltak Bulgáriában és Romániában is.
2014. január 11. 23:52