Támogató leszek!

Amennyiben tetszik a munkásságunk és kedve(d) tartja, kérjük támogass(on) minket Patreonon. Az alábbi gomb megnyomásával, egy egyszerű regisztrációt (vagy Facebook-os belépést) követően, kiválasztható az oldal tartalmának bővítésére szánt havi támogatás összege (1€ - 6€), mely segít nekünk abban, hogy még több időt tudjunk szentelni az oldal fejlesztésére és újabb képek hozzáadására / feldolgozására. A havi támogatás bármikor lemondható, a fizetés a Patreon biztonságos rendszerén keresztül történik.


Támogató leszek!

1895, Kossuth Lajos utca, 4., (1950-től 5. kerület)

További információk a képhez

1895, Kossuth Lajos utca. A későbbi (mai) Astoria kereszteződés természetesen kockakövesen. Itt még az Astoria szálló előtti épület. 1856-ban épült az 1824-ben nyílt Zrínyi fogadó helyén. Az 1900-as évek elején lebontották, helyet adva az 1912-1914-ben megépült Astoria szállodának, melyet Ágoston Emil és Hikisch Rezső tervezett.
Az út túloldalán Grünbaum és Weiner-féle kereskedés épülete, azaz csak a fele...Közvetlenül mellette (és talán itt a kép rejtélyének megoldása. Ti.: irreálisan közel van a két ház.) már felépült, a mai napig álló ház. A (mai) Károly körúti oldalon lévő épület Korb Flóris és Giergl Kálmán Építészek műve. Ma is (2019.07.24.) áll. Rózsaszínben.
A Hatvani (Kossuth Lajos) utca ekkortájt egy kicsit másképp nézett ki, mint manapság, ugyanis ekkor kezdték el szélesebbre alakítani. Mégpedig azért, mert már megvolt az elhatározás a "régi" (sajnos, hogy így kell neveznem) Erzsébet híd építésére, viszont még több épület lógott bele az út vonalvezetésébe. A villamos vágányok a Keleti pályaudvar felől még jobbra és balra vezetnek, nem az Erzsébet híd felé, de csak azért, mert az még nincs is... Majd 1914-ben...
A Múzeum körúton ekkor még szám nélküli villamos poroszkál...

Jelenlegi és régebbi nevei:

Kossuth Lajos halála után, 1894. március 24.-e óta Kossuth Lajos utca, 1874-től Hatvani utca, 1848-1849-ig Szabad sajtó utca, 1758-tól Agria Gasse (Egri utca), 1696-tól Hatvaner Gasse (Hatvani utca) , 1547-től Hatvani utca mahalle (szi), 1537-től Szent Péter utca
  • Forrás: varoskepp.blog.hu
  • Ezúton kérjük tisztelt látogatóinkat, hogy amennyiben tovább kívánják adni a weboldalunkon/Facebook oldalunkon látható képeket és az ezekhez tartozó információkat a saját weboldalukon, vagy valamely Facebook oldalon, akkor azt az alábbi szöveg mellékelésével tegyék:
    "A képekhez tartozó információk a www.ilyenisvoltbudapest.hu honlapról származnak." ©